Google nélkül érkezett a Huawei Mate 30 (Pro)

mate_30_series.jpg

Komoly politikai csatározások körítették az elmúlt hónapokban a Huawei életét, a gyártó mégis bejelentette legújabb csúcsmodelljeit a Mate 30 és Mate 30 Pro személyében.

Május óta kétes a Huawei viszonya amerikai partnereivel, mióta a Trump kabinet az úgynevezett Entity listre, azaz egy embargós listára tette a cég nevét. Ennek köszönhető az, hogy a tegnap délutáni órákban bemuattott telefon páros nem kapott hozzáférést a Google szoftveres szolgáltatásaihoz. Ezt már érdemes a legelején tisztázni, a Mate 30-as modellek lehetnek ugyanis bármilyen jó készülékeke, a Play Áruház és egyéb Google szolgáltatások hiánya komoly fejtörést okoz majd a gyártónak az eladásoknál.

screenshot_2019-09-20_at_13_08_42.png

A többséget először úgyis a Mate 30 Pro érdekli, így kezjdük is azzal, hogy mit kínálnak ma a csúcskategóriában a kínai gyártónál: A készülék Kirin 990-es processzora a gyártó jelenlegi csúsckategóriája - itt írtunk róla kicsit részletesebben - támogatja az 5G hálózatokat, így értelemszerűen lesz Mate 30 Pro 5G modell is a "csak 4G-s" verzió mellett. Szintén szájízünk szerint dönthetünk arról, hogy elegendő-e 128 gigabájt az egyébként csak a gyártó saját szabványos nano-memor kártyáival bővíthető készülékbe, vagy 256 gigabájtra van szükség. Rndszermemóriából már nincs meg a válaztás luxusa, 8 gigabájt adott, a Huawei tehát idén sem lépte meg azt, amit a Samsung vagy a OnePlus, tehát nem tömték tele csúcskészüléküket 12 giabájt RAM-mal. (Erre a sorsra a szintén bemutatott Porsche Design Mate 30 RS-t kárhoztatták, ahol a tárhely rögtön 512 gigabájt lett. 

img_0050.PNG

A hardvert 4500 mAh-ás akkumulátor tartja életben, vélhetően elég hosszú ideig egy töltéssel, de ha kifogynánk is, elérhető a gyártó 40 wattos vezetékes gyorstöltése, valamint a 27 wattos vezeték nélküli gyorstöltése is. Az egyik legnagyobb fogyasztó minden bizonnyal a 6,53 colos, két oldalsó élén szinte 90 fokban a készülékházra "folyó" OLED kijelző lesz a maga 2400 x 1176 pixeles felbontásával. A panel mögött találni az optikai ujjlenyomat olvasót, a megjelenítő felső részéből pedig egy jókora darabot még mindig kihasít a notch, azaz a szenzorsziget, melyben a 32 megapixeles, f/2.0-ás rekeszértékű szelfi kamera mellett ücsörög a 3D arcazonosítás teljes apparátusa is. Szintén a kijelző feladata a hangkeltés, beszédhangszóróként ugyanis a panel felső részének rezgései szolgálnak, így viszont a sztereó hangszóróról éppúgy le kell mondanunk, ahogy ezt már a P30 Pro-nál is láttuk.

Huawei Mate 30 Pro notch front facing camera status bar

S ha már hangzás, érdemes tudni, hogy a jack csatlakozó a Pro modellekből végleg kiköltözött jack csatlakozó, a 198 grammos, 158,1 x 73,1 x 8,8 mm-es készülékház viszont IP68-as védelmet kapott, ahogy az elvárható ebben a kategóriában, illetve extraként a felső élre helyezett infra távirányitó modult érdemes még kiemelni.

A hátlapon található négy elemes kamera rendszer mind dizájnban, mind a bemutató során nagy figyelmet kapott. A kör alakú foglalatban a fő modul és egyben a "normál" látószögben rögzítő képalkotó a SuperSensing Wide nevet kapta, 40 megapixeles felbontással és f/1.6-os numerikus apertűra értékkel rendelkezik és optikai képstabilizálást is kapott. Csakúgy, mint a 8 megapixerles telefotó egység, igaz, ennek fényérzékenysége már jóval gyérebb, f/2,4-es rekeszértékkel és bár a P30 Pro periszkópos megoldása kimaradt, az eltérő látószögek és gyújtótávolság miatt 3x az optikai zoom lehetősége. A harmadik nézetet a főkamerával közel azonos tulajdonságokkal rendelkező ultraszéles látószögű, Cine Wide névrewhallgató egység produkálja, szintén 40 megapixelben és f/1,8-as apertúrával. A jó rekeszértékek mellett a rendszer a nagy felbontású képek pixeljeinek összevonásával segíti elő a gyenge fényviszonyok közt is jól működő éjszakai módot. 

screenshot_2019-09-20_at_13_05_54.png

A negyedik szenzor nem ad új látószöget a felhozatalhoz, hanem a már sokat emlegetett ToF (Time of Flight) fénymérő egység, mely a fény útja alapján segít háromdimenziós mélységélességet kialakítani és ezzel segíti a fókuszálást. Az élesebb képkészítés mellett ez modnjuk a portré módot is elősegíti, az úgynevezett bokeh effekt, vagyis háttérelmosás már nem csak fotóknál, de videózás közben is folyamatosan elérhető.

img_0027.PNG

A Kirin 990-es lapkakészlettel a Huawei végre meglépte az elvárható 4K 60fps kombinációt, videóban is felzárkózva ezzel a konkurensekhez, sőt, pár dologban egyenesen kiemelkedő értékekkel látták el a videós szegmenst is. Ilyen például az ISO 51200-as érzékenység, mely valóban maga mögé utasítja a konkurencia jelentős részét - noha a Sony ezt az értéket tavaly az XZ2 Premium modelljénél már elérte. S ha már Sony, a szintén általuk fejlesztett 960 képkocka / másodperces szuperlassítást - melyet azóta több gyártó is produkált, akár némi extra csiszolgatással - magasan turszálnyalta a Hauwei fejlesztői csapata, a készülék ugyanis döbbentes mennyiségű, 7680 képkocka készítésére is alkalmas egyetlen másodperc alatt. 

img_0031.png

A duó méretben nagyobbik tagja a "sima" Mate 30 a profeszionális jelző nélkül is komoly felszereltséget kapott: A Kirin 990-es alap itt is adott, melyhez 6 gigabájt RAM és 128 gigabájt háttértár jár. Az akkumulátor mérete minimálisan csökkent (4200mAh), de mind a 40 wattos vezetékes és 27 wattos vezeték nélküli töltés megmaradt a tavalyihoz képest háromszoros sebességet produkáló visszatöltési képességgel együtt.

Ami viszont nagyobb lett a Pro-hoz képest, az a kijelző: A 6,62 colos AMOLED panel 2340 x 1080 pixeles felbontást és teljesen sík széleket kapott, az ujjlenomyat olvasó továbbra is a panel mögé került és itt is kapunk egy szenzorszigetet, igaz, kisebbet, mint a Pro-nál. Ebből sejthető, hogy az idei "sima" Mate sem kapott 3D arcanosítást, csak a szimpla, kevésbé biztonságos képi felismeréssel operál a rendszer, melyhez a 24 megapixels kamera képét használja. A 160,8 x 76,1 x 8,4mm-es és 196 grammos készülékház itt már csak IP53-as minősítést kapott (ahogy ezt a P30 Pro és P30 modelleknél láttuk), van viszont jack csatlakozó az anaológ port rajongóinak.

A legnagyobb eltérés a kamerák tekintetében figyelhető meg: A fő kamera továbbra is 40 megapixeles, a numerikus apertúra itt azonban már "csak" f/1.8-as, melyhez 8 megapixeles telefotó és 16 megapixeles nagylátószögű objektív társul. A ToF kamera  a P30-as szériához hasonlóan lecserélésre került, egy lézeres fókuszmodult kapunk helyette. Nem kell tehát lemondanunk a háromszoros optikai zoomról, ahogy a 4K 60 fps videófelvételről és a 7680 képkockás szuperlassításról sem.

img_0013.png

További hardveres érdekesség, hogy a gyártó elsősorban tabletekhez ajnálott, M-Pen névre hallgató stylusa a Mate 30 és 30 Pro készülékekkel is használható lesz, mint beviteli eszköz. (Tavaly csak egy ilyen, hozzánk nem eljutó modell rendelkezett ezzel a képességgel.) 

Rengeteg a kérdés ugyanakkor annak kapcsán, hogy hogyan is lehet majd Mate 30-hoz jutni idehaza. A bemutatón ugyanis egyértelmű volt, hogy a Google szolgáltatások nem, de az Android, egészen pontosan annak nyílt forráskódú verziója megmaradt a fedélzeten, ami egyszerre jó és rossz hír is. Elvileg lesz rá valamilyen trükkös megoldás, hogy a Google alkalmazások is használhatóak legyenek a készüléken, de alapesetben csak a Huawei saját alklamzásboltjára és harmadik felektől származó szoftverkatalógusokra számíthatnak a felhasználók. Meg persze a Huawei gyári programjaira és felhő szolgáltatására, mely azonban messze van még attól a kényelemtől, amit mondjuk egy fotózásra kiélezett mobilnál a Gogole Fotók tud nyújtani akár korlátlan tárhellyel, és ez csak egy példa a sok közül, ami miatt a potenciális vásárlóközönség reakcióján múlik, hogy a szoftveres háttér adja-e el a hardvert vagy egy jól összerakott készülék kicsit korlátozottabb szolgálatáskínálattal is eladható marad.

Egy helyen biztos nem érződik a Google hiánya, az árakon: A Huawei Mate 30 6/128-as kiadása Európában 799 euróról startolhat majd - ha és amennyiben itt piacar kerül -  míg a 8/256-os felszereltségű Mate 30 Pro 1099 euróról indul, az 5G képesség felára pedig további 200 euró. Nem esett szó a Porsche Design Mate RS névvel illetett változartól, mely 12 gigabájt RAM és 512 gigabájt háttértár kombinációjában és exkluzív dizájnnal 2095 eurós árcímkét kapott.

Forrás: Android Authority, Huawei

A bejegyzés trackback címe:

https://ifater.blog.hu/api/trackback/id/tr9115135356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iFater

Egy techfüggő kocka apa és geek barátja mindennapjai a XXI. században. Mit jelent 40 felett a technológia? Tényleg működik a robotporszívó egy kétgyerekes családban? Kell-e 8 magos processzor egy telefonba, hogy szórakoztassa az üvöltő gyereket a kocsiban? Gázkonvektorral, vagy bitcoint bányászó videókártyákkal fűtsük a lakásunkat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel IS foglalkozunk az iFaterben!

Friss topikok

Címkék

108 megapixel (1) 20 (2) 5G (2) 8S (1) 90-es évek (1) Acer (4) acer (2) adatvédelem (2) adatvesztés (3) AI (1) AirPods Pro (1) akku (1) aktivitás (1) alkalmazás (3) alkalmazásbolt (1) Amazon (1) AMOLED (1) Andorid (1) Android (22) android (5) Android 10 (2) Android One (1) Android Q (2) Apple (12) apple (5) Apple Arcade (1) App Store (1) árak (2) arcfelismersé (1) Arkham Collection (1) Asus (1) azonosítás (1) ban (4) band (1) Band 5 (1) Batman (1) bejelentés (10) bemutató (6) billentyűzet (1) biztonság (2) Blizzard (1) Bluetooth (2) bögre (1) böngésző (1) Boston Dynamics (1) BRFK (1) Bulgária (1) Butterfly (1) c (1) calendar (1) Cambridge Analytica (1) Casio (1) CAT (1) CAT S62 Pro (1) CC9 (1) CES (1) CES 2020 (1) chrome (1) clod (1) ConceptD 7 Ezel (1) Continuum (1) Cortana (1) covid (1) covid-19 (2) csereakció (1) design (1) Desktop mode (1) DeX (2) Diablo (1) dizájn (2) drone (1) dupla kijelző (1) eco (1) elektromos jármű (1) előfizetés (2) embargó (1) emui (1) EMUI (1) EMUI 10 (1) Entitiy list (1) Epic (1) Essential (1) Exynos 9825 (1) FaceApp (2) Facebook (5) Facetime (1) felhasználónév (1) felhő (1) feltörés (1) fitnesz (2) FLIR (1) Folding@home (1) fotó (1) fotópályázat (1) Freebuds 3 (1) frissítés (1) Galaxy (2) Galaxy Fold 2 (1) Galaxy Note 10 (1) Galaxy Note 10+ (1) Galaxy S10e (1) Galaxy S10 Lite (1) Galaxy Tab S6 (1) Galaxy Tab S7 (1) Galaxy Tab S7+ (1) galaxy unpacked 2020 (1) Galaxy Z Flip (1) gamer (2) google (6) Google (6) Google Play Áruház (1) Google Play Pass (1) GPR B-1000-1ER (1) hack (1) hajlítható kijelző (2) Hajlított kijelző (1) hajszárító (1) Harmony OS (2) headset (2) hiba (1) hírek (10) hms (1) hőkamera (1) home (1) home office (1) Hongmeng (1) Hongmi OS (1) honor (4) Honor (3) Honor 20 Pro (1) honor band 5 (1) Huaewei (1) huawei (6) Huawei (11) huwaei mate 30 pro (1) iFater (46) ifater (7) ifatercast (4) IFA 2019 (3) InFocus (1) ingyen (1) Instagram (1) instagram (1) internet archive (1) iOS (4) iOS 13 (1) iPad (2) ipad (2) iPad 2019 (1) iPad 7 (1) iPad OS (1) iPhone (5) iphone (1) iPhone 11 (1) iPhone 11 Pro (1) iPhone 11 Pro Max (1) iPhone SE (1) iPhone SE 2020 (2) ive (1) japán (1) játék (4) jobs (1) jony (1) karpánt (1) két kijelző (1) kiegészítő (1) kína (1) Kirin 990 (1) Kirin A1 (1) kockázat (1) konzol (1) korea (1) körkép (1) korona (1) Lapdock (1) laptop (2) LEGO Batman Trilogy (1) lg (1) LG (2) LG G8X (1) lite (1) macbook (2) MacBook (1) MacBook Air (1) MacBook Pro (1) márkahűség (1) Mate 30 (2) Mate 30 Pro (1) Mate Xs 5G (1) mee audio (1) megújuló energia (1) mesterséges intelligencia (1) mi (1) Microsoft (5) microsoft (1) Ming-Chi Kuo (1) MIUI (2) Mi 9T (1) Mi 9 Pro (1) Mi A3 (1) MI Mix Alpha (1) Mi Note 10 (1) Mi Note 10 Pro (1) Mi Watch (1) mobilfotózás (1) Motorola (2) Motrola (1) ms-dos (1) naptár (1) nasa (1) nintendo (1) nosztalgia (1) Note20 (1) Note20 Ultra (1) notebook (1) nyereményjáték (2) office (1) okosóra (2) okostelefon (25) okostelevízió (1) okostoelefon (1) okostv (1) oktatás (1) OnePlus (1) One UI (1) online (1) online oktatás (1) operációs rendszer (2) oppo (1) oprendszer (2) óra (1) Oroszország (1) os (1) p30 (2) P30 (2) P30 Pro (2) P40 (1) PC (1) piac (1) pixel (1) Pixel 4 (1) Pixel 4 XL (1) PlayStation 4 (1) Play Áruház (2) podcas (1) podcast (17) poliamid (1) pro (1) Project Gem (1) Q (1) Qualcomm (2) Rangeman (1) Razr (1) Remote Play (1) retro (2) Rivsoft (1) ROG (1) ROG Phone II (1) S-Pen (1) S20 (1) S20+ (1) S20 ultra (1) samsung (2) Samsung (10) sebezhetőség (1) slate (1) Snapdragon 855+ (2) Sony (2) spotify (1) stadia (1) Start menü (1) stations (1) steve (1) streaming (1) switch lite (1) szivárgás (1) szoftver (2) táblagép (2) tablet (3) teamgalaxy (1) telefonszám (1) tencent (1) tervező (1) Tesla (1) teszt (6) tesztpad (1) tik tok (1) tiltás (1) Tinder (1) titkosszolgálat (1) Tor (1) Toshiba (1) tracker (1) tralvemate x3 (1) travelmate (2) trendek (1) Triton 900 (1) trump (4) TV (1) ultrabook (1) usa (3) USA (2) védelem (1) view (1) vírus (1) visszahívás (1) vivo (1) Watch Magic (1) Wear OS (1) web (1) Windows (2) Windows 10 (1) wwdc (1) Xbox (1) Xbox One (1) Xiaomi (10) xiaomi (2) Xperia (1) Xperia 5 (1) zajszűrés (1) zöld (1) zoom (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása