Tesztpadon a Honor Band 5

HONOR BAND 5

Manapság fitnesz karpántokat beszerezni már nem olyan kihívás, mint mondjuk egy pár éve volt, pontosabban nem úgy kihívás, mint akkor: Régebben a szűkebb választék mellett az igen komoly árakkal is meg kellett bírkóznia az aktív életmódot digitalizálni kívánók gyomrának. Ellenben most már akkora a választék az olcsó (értsd: 20.000 forint alatti) fitnesz karpántokból, hogy a terebélyes listából válogathatunk, s miközben azt gondolhatnánk, hogy a tudás közel azonos, vannak gyártók, akik kifejezetten komolyan veszik ezt a vonalat és ha nem is kiugróan magasra teszik a mércét, de mindenképp hasznos újdonságokkal vértezik fel termékeiket. A Honor Band 5 is egy ilyen frissítése az évek óta futó szériának, mely már belépő szinten is komoly extrákat kínál a kezdő- és haladó sportolók számára.

img_20191206_162843.jpg

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mi és mi nem a Band 5. A Band 5 nem okosóra, tudása nem bővíthető alkalmazásokkal, nem tudunk hívásokat lebonyolítani a karpánton keresztül és Spotify listánkat sem tölthetjük le a memóriájába, hogy kizárólag ezt és egy Bluetooth fejhallgatót vigyünk magunkkal. A Honor Band 5 nem egy felső kategóriás edzéskövető, nem tudunk hozzácsatlakoztatni különféle mellkaspántokba oltott szívritmus figyelőket vagy cipőre csíptethető lépésszámlálót, nincs lehetőségünk fájlba exportálni a fuitási adatainkat,

Ugyanakkor viszont a Honor Band 5 egy nagyszerű kiegészítő, amely képes többet elárulni sportolási tevékenységünkről, mint csak hogy mennyit léptünk és mennyi volt közben a pulzusunk. A Band 5 mindemellett Androidot és iOS-t futtató készülékek esetén egyaránt jól boldogul a különféle alkalmazások értesítéseivel, előbbi esetében még exponáló gombként is működik (bár igazából ez pont a legkevésbé érdekes extra a képességek közt).

Maga az eszköz egy 43 mm × 17.2 mm × 11.5 mm kis apróság, mely alulról súrolja a 23 grammos tömeget, így kategória társaihoz hasonlóan ez a karpánt sem fog minket a mélybe rántani úszás közben. Merthogy 5 ATM nyomásnak hitelesen ellenáll, IP68-as minősítéssel is bizonyítja víz- és porállóságát és az előre programozott sportmódok közt természetesen ilyen opciót is találunk - ez eddig szintén nem kategória átlagon felüli dolog. Sokkal ritkább viszont a tűéles és kifejezetten kontrasztos AMOLED érintőképernyő, mely jelen esetben 0,95 colos képátlóhoz 120 X 240 pixeles felbontást kínál, ami ugyan “csak” 282 ppi, de egy viselhető eszköznél ez már magas pixelsűrűségnek tekinthető és szerencsére fényerő tekintetében sincs hiány. Az AMOLED egyébként nem csak a szemnek kellemes színeket, hanem a kül- és beltérben egyaránt jó olvashatóságot is garantálja, valamint takarékosabb, mint a hagyományos LCD kijelzők. Az üzemidő ennek ellenére nem kiemelkedő, gyakori használat és sok értesítés mellett nagyjából hetente töltenünk kell majd a Band 5-öt. A megjelenítő alatt egyetlen fizikainak is mondható kezelőszerve virít, egy kör alakú érintőgomb formájában, mellyel a főképernyőre ugorhatunk vissza vagy az edzéseket állíthatjuk 

img_20191206_162658.jpg

A Band 5 pántjai cserélhetőek, de nem a hagyományos óraszíjakkal kompatibilis. Ehelyett a szíjakat egy-egy műanyag kapocs tartja, ámbátor azok elég stabilan. A megoldás nem épp hagyományos, de könnyen használható, bár túl gyakran nem szorulunk majd rá, a pántok ugyanis viszonylag könnyen hajlítható mivoltuk ellenére is tartósnak tűnnek, a viselést pedig kifejezetten kényelmessé teszik.

A töltő bölcső az egyik ilyen pánt szárához pattintható fel, két kis műanyag kapocs tartja helyén azt, felhelyezni és lecsatolni is egyszerű művelet. Szintén időtállóságot jelez előre az, hogy a a töltő nincs egybeépítve a kábellel, ahogy azt sok ilyen kategóriájú vagy még ennél drágább eszköznél is megszoktunk, helyette egy szimpla microUSB kábelt kell bedugnunk az oldalába. Mindenképp plusz pont jár érte.

img_20191206_162611.jpg

Szintén megfontolt tervezésre utal az is, hogy a Band 5 hátlapján nem csak az optikai pulzusmérés érzékelői találhatóak meg, került ide még ugyanis egy közelség érzékelő is. Ennek haszna akkor van, ha levesszük az órát, bekapcsolt folyamatos pulzusmérés esetén ugyanis sok fitnesz pánt nem kapcsolja le ezt a funkciót, ami használaton kívül is jobban meríti az órát, mint kellene. A Band 5 ezzel szemben ilyenkor takarékra teszi magát, ahogy annak értelme is lenne minden konkurens modellnél. 

Itt érdemel néhány extra szót a véroxigén szint mérésének képessége, mely az óráról két böködéssel elindítható, ahogy azt tennénk mondjuk a pulzusméréssel. De mi is az az véroxigén  szint és miért jó ha tudjuk a saját értékünket?

A véroxigénszint lényegében a szervezet, a véráram oxigén telítettségét, illetve a vörösvértestek oxigénszállítási képességeit hivatott meghatározni a mérés pillanatában érzékelt oxigéntelítettségből következtetve. Az értéket százalékban szokás megadni,96 százalék felett beszélhetünk átlagos tartományról, 99 százaléktól pedig kifejezetten egészséges kategóriába tartozunk, míg 95 százaléktól lefelé valamilyen betegségre, vagy életmódbeli problémára következtethetünk. A folyamatos fittséghez hozzátartozik a magas véroxigénszint is, ezáltal ugyanis nő a koncentrációs képesség, javul az általános közérzetünk, az anyagcserénk és persze a sport teljesítményünk is.

A Honor Band 5 optikai alapon méri a vér oxigénszállítási képességeit, elegendő mindössze a külön ehhez tartozó menüpont kiválasztása, valamint, hogy a megfelelően feszesre állított karpántot tartó kezünket lehetőleg ne mozgassuk nagyon a hozzávetőleg egyperces mérési idő alatt.

img_20191123_104357.jpg

Magaz az óra viszonylag egyszerű menüt kapott, amiben külön válaszhatjuk ki a pulzusmérés és véroxigén szint mérés funkcióit, indíthatjuk el az edzéseket, kezelhetjük a hozzá kapcsolt telefon zenelejátszóját (megállítás, elindítás, léptetés és hangerő szabályozás is a repertoár része és nem csak gyári lejátszóval működik), használhatjuk a stoppert, időzítőt, sőt, a telefont is megkereshetjük vele. Mármint ha Bluetooth hatótávolságban van készülékünk, konkrétan meg tudjuk csörgetni még akár néma módban is. 

img_20191206_162849.jpg

A készülékről érkező értesítések itt üzenetek menüpont alá rendeződnek amíg el nem olvassuk, vagy csoportosan nem töröljük azokat, illetve itt azért az utolsó tíz értesítésre korlátozódik a listánk, viszont a szoftver remekül kezeli az ékezetes karaktereket is. Külön extra, hogy a zenelejátszó mellett a telefon kamerájával exponálni is tudunk a karpánton keresztül, de ez csak androidos készülékkel működik.

Számlapokat az óra menüjében is választhatunk, innen viszont a teljes lista töredéke, szám szerint nyolc darab érhető el, míg az okostelefonos segédprogramban köze száz. Ezek egy része szimplán egy dizájnos, időt és talán dátumot is kijelző számlap, de akad köztük olyan is, mely lépésszámot, elégetett kalóriát, időjárást, az esetleg bekapcsolt “ne zavarjanak” módot, értesítések jelzését és akkumulátor állapotot is mutat, de ezek egy része egyébként bármelyik számlapra koppintva előhozható pár másodpercre.

S ha már okostelefonos segédprogram: A Band 5 üzembe helyezéséhez és használatához a Huawei Egészség nevű alkalmazás szükséges, ami nevéből is sejthető módon a fitnesz adatokat is rögzíti, nem kell hozzá második programot telepítenünk - pedig ilyen megoldást is láttunk már más gyártó drágább viselhető eszközeinél is.

screenshot_20191127_234417_com_huawei_health.jpg

Három tevékenységgel - séta, szabadtéri futás és szabadtéri kerékpározás - vizsgáltuk a karpánt használhatóságát edzésekhez, de természetesen ennél azért jóval több előre programozott lehetőség áll majd a viselője rendelkezésére. A már szintén említett úszás szabadtéri és fedett medencés változatát, futópadon futást, szobabiciklizést  elliptikus edzést és evezőpadot is támogat a szoftver, meg persze arra is van opció, hogy ha az előre definiált kategóriákon kívüli tevékenységhez szeretnénk legalább néhány adatot rögzíteni a mozgásunkról - Ilyen esetre van a szabadedzés mód. Az edzéseket minden esetben manuálisan kell indítanunk, de bekapcsolható az automatikus megállítás is, azaz ha leállunk, az óra néhány másodperc várakozás után szünetelteti a tevékenységet. Az óra saját GPS hiányában az összekapcsolt okostelefon helyzetmeghatározó képességeit veti be, a Bluetooth kapcsolat viszont szerencsére végig stabil volt a pár hetes tesztidőszak alatt.


screenshot_20191205_231644_com_huawei_health.jpg

Persze a hardver megfelelő szoftver nélkül fabatkát sem érne, ezer szerencse, hogy a Huawei Egészség egyébként elég jól felszerelt és széles spektrumban mutatja meg nekünk, mit és hogyan csináltunk legutóbbi sporttevékenységünk alkalmával. Séta és futás esetén például a teljes időtartam, megtett távolság, átlagos sebesség és lépések száma mellett az elégetett kalóriát, köridőt, ritmust (lépések száma percenként), sőt, még a lépések átlagos hosszát is megadja nekünk az alkalmazás egy jelentés formájában. 


screenshot_20191205_231650_com_huawei_health.jpg

De mindezeken felül az átlag pulzusunkat és sebességünket egy-egy, egyébként könnyen összehasonlítható grafikonon is tanulmányozhatjuk, mely adatokból egyébként a szoftver képes meghatározni az edzés intenzitásának hatásfokát, azaz hogy milyen arányban végeztünk bemelegítést, zsírégetést, állóképesség javító edzést (aerob) és kifejezetten izomzat teljesítményét növelő mozgást (anaerob), valamint hogy milyen arányba terheltük túlságosan is meg az izomzatunkat. Ilyen adatoknak főként olyankor van haszna, ha szeretnénk jobban megérteni, hogy mit és hogyan is csinálunk edzés alatt, mikor terheljük meg magunkat a kelleténél jobban vagy épp arra is rávilágíthatnak az elemzések, hogy nem adunk bele eleget a kívánt hatás eléréséhez. 


screenshot_20191127_234507_com_huawei_health.jpg

Távolság megtétellel járó sportok esetében ezt levetítjhetjük 1-1 kilométeres bontásra is, az aktuális sebességünket ugyanis ilyen levezetés formájában is listázza a program. Útvonalunk térképre rajzolása ehhez képest már nem nagy kunszt és azon sem lepődtünk meg, hogy fejlődésünkről heti és havi jelentést is kérhetünk az alkalmazástól. Persze minden megosztható vagy képként lementhető akár két kattintással is, így még a képernyőfotókkal sem kell bajlódnunk.


screenshot_20191127_234505_com_huawei_health.jpg

Egy egészség fókuszú alkalmazásnál nem meglepő, hogy mindenféle pontokkal és díjakkal jutalmazza a felhasználót ha rendszeresen végez testmozgást, nincs ez másképp itt sem. Az viszont már ritkább - legalábbis a nem kifejezetten sportprogramokat gyártó cégektől - hogy edzésekhez kínáljon. A Huawei Health Edzés menüpontját felcsapva viszont kapunk többféle futási edzéstervet az 5 km-es táv hatékony megtételétől kezdve a maratoni felkészülésig. 


screenshot_20191206_170404_com_huawei_health.jpg

Egyszerre csak egy edzésterv lehet aktív és igen, csak futáshoz kapunk ilyen beosztást, viszont a tervezett edzésnapokat mi tudjuk módosítani, az egyes alkalmakhoz pedig emlékeztetőt is kérhetünk. A terv paraméterezésénél egyébként külön ötletes, hogy célokat adhatunk meg: Konkrét idő alatt akarjuk majd megtenni a távot az edzés végén vagy csak folyamatosan szeretnénk javítani saját aktuális teljesítményünkön? Nem probléma. Versenyre készülnénk fel? Semmi gond, a szoftver azt is megkérdezi, hogy mikor lesz a megmérettetés napja és ahhoz igazítja az edzéstervet, hogy utána ennek megfelelően hajcsárkodhasson felettünk.


screenshot_20191206_172133_com_huawei_health.jpg

Az edzések mellett persze kellő figyelmet kell fordítanunk a pihenésre is, melyben a Honor a TruSleep névre hallgató folyamatos alváskövetést és elemzési megoldása segíthet, melyet többek között a Harvard oktatókórháza is hitelesnek talált. Az még önmagában nem annyira nagy extra manapság, hogy az alvás időtartama mellett éber- és mélyalvást különít el a rendszer, de ehhez a REM fázis is százalékosan viszonyítható, illetve az alvás folytonosságát és a légzés minőségét is százas skálán pontozza a rendszer. Az eredményeket nem más felhasználókhoz hasonlítja a szoftver, hanem ajánlott érték tartományokhoz, így jobban képet kapunk arról, hogy egészséges tartományban mozgunk-e. Ezek után szinte már nem is meglepő, hogy a Band 5 is tud intelligensen ébreszteni, azaz egy adott, nagyjából tízperces időszakon belül akkor rezeg kezünkön, amikor a leginkább éberek vagyunk.


screenshot_20191206_172138_com_huawei_health.jpg

A Honor Band 5 igazából egy csomag: Adott a korrekt hardver remek kijelzővel, okos apróságokkal - mint mondjuk a véroxigén szint mérés, kifejezetten jó szenzoros felszereltséggel és kényelmes viselettel, egy kifejezetten elérhető, 15.000 forint körüli áron. Ehhez másik oldalról kapjuk a Huawei szoftverét is, mellyel rengeteg adatot kapunk saját magunkról és egy komplett edzéstervet is felállíthatunk. Az így összeálló szoftver-hardver páros kezdőtől és alkalmi sportolótól a félprofi szintig mindenkit képes kiszolgálni és kifejezetten ajánlható azoknak, akik már korábban is gondolkodtak edzéseik digitalizálásán és azoknak is, akik még csak most kezdenek bele az aktívabb életmódba.

A tesztkészüléket köszönjük a Honor Magyarországnak, akiknek hála hamarosan egy szerencsés nyertes egy Honor Band 5-tel - konkrétan tesztalanyunkkal - lehet gazdagabb. A részletekért érdemes követni podcast adásainkat és Facebook oldalunkat is, hamarosan ugyanis kihirdetjük a játék feltételeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://ifater.blog.hu/api/trackback/id/tr7015341480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iFater

Egy techfüggő kocka apa és geek barátja mindennapjai a XXI. században. Mit jelent 40 felett a technológia? Tényleg működik a robotporszívó egy kétgyerekes családban? Kell-e 8 magos processzor egy telefonba, hogy szórakoztassa az üvöltő gyereket a kocsiban? Gázkonvektorral, vagy bitcoint bányászó videókártyákkal fűtsük a lakásunkat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel IS foglalkozunk az iFaterben!

Friss topikok

Címkék

108 megapixel (1) 20 (2) 5G (2) 8S (1) 90-es évek (1) acer (2) Acer (4) adatvédelem (2) adatvesztés (3) AI (1) AirPods Pro (1) akku (1) aktivitás (1) alkalmazás (3) alkalmazásbolt (1) Amazon (1) AMOLED (1) Andorid (1) android (5) Android (22) Android 10 (2) Android One (1) Android Q (2) Apple (12) apple (5) Apple Arcade (1) App Store (1) árak (2) arcfelismersé (1) Arkham Collection (1) Asus (1) azonosítás (1) ban (4) band (1) Band 5 (1) Batman (1) bejelentés (10) bemutató (6) billentyűzet (1) biztonság (2) Blizzard (1) Bluetooth (2) bögre (1) böngésző (1) Boston Dynamics (1) BRFK (1) Bulgária (1) Butterfly (1) c (1) calendar (1) Cambridge Analytica (1) Casio (1) CAT (1) CAT S62 Pro (1) CC9 (1) CES (1) CES 2020 (1) chrome (1) clod (1) ConceptD 7 Ezel (1) Continuum (1) Cortana (1) covid (1) covid-19 (2) csereakció (1) design (1) Desktop mode (1) DeX (2) Diablo (1) dizájn (2) drone (1) dupla kijelző (1) eco (1) elektromos jármű (1) előfizetés (2) embargó (1) emui (1) EMUI (1) EMUI 10 (1) Entitiy list (1) Epic (1) Essential (1) Exynos 9825 (1) FaceApp (2) Facebook (5) Facetime (1) felhasználónév (1) felhő (1) feltörés (1) fitnesz (2) FLIR (1) Folding@home (1) fotó (1) fotópályázat (1) Freebuds 3 (1) frissítés (1) Galaxy (2) Galaxy Fold 2 (1) Galaxy Note 10 (1) Galaxy Note 10+ (1) Galaxy S10e (1) Galaxy S10 Lite (1) Galaxy Tab S6 (1) Galaxy Tab S7 (1) Galaxy Tab S7+ (1) galaxy unpacked 2020 (1) Galaxy Z Flip (1) gamer (2) google (6) Google (6) Google Play Áruház (1) Google Play Pass (1) GPR B-1000-1ER (1) hack (1) hajlítható kijelző (2) Hajlított kijelző (1) hajszárító (1) Harmony OS (2) headset (2) hiba (1) hírek (10) hms (1) hőkamera (1) home (1) home office (1) Hongmeng (1) Hongmi OS (1) honor (4) Honor (3) Honor 20 Pro (1) honor band 5 (1) Huaewei (1) Huawei (11) huawei (6) huwaei mate 30 pro (1) ifater (7) iFater (46) ifatercast (4) IFA 2019 (3) InFocus (1) ingyen (1) Instagram (1) instagram (1) internet archive (1) iOS (4) iOS 13 (1) ipad (2) iPad (2) iPad 2019 (1) iPad 7 (1) iPad OS (1) iphone (1) iPhone (5) iPhone 11 (1) iPhone 11 Pro (1) iPhone 11 Pro Max (1) iPhone SE (1) iPhone SE 2020 (2) ive (1) japán (1) játék (4) jobs (1) jony (1) karpánt (1) két kijelző (1) kiegészítő (1) kína (1) Kirin 990 (1) Kirin A1 (1) kockázat (1) konzol (1) korea (1) körkép (1) korona (1) Lapdock (1) laptop (2) LEGO Batman Trilogy (1) LG (2) lg (1) LG G8X (1) lite (1) MacBook (1) macbook (2) MacBook Air (1) MacBook Pro (1) márkahűség (1) Mate 30 (2) Mate 30 Pro (1) Mate Xs 5G (1) mee audio (1) megújuló energia (1) mesterséges intelligencia (1) mi (1) microsoft (1) Microsoft (5) Ming-Chi Kuo (1) MIUI (2) Mi 9T (1) Mi 9 Pro (1) Mi A3 (1) MI Mix Alpha (1) Mi Note 10 (1) Mi Note 10 Pro (1) Mi Watch (1) mobilfotózás (1) Motorola (2) Motrola (1) ms-dos (1) naptár (1) nasa (1) nintendo (1) nosztalgia (1) Note20 (1) Note20 Ultra (1) notebook (1) nyereményjáték (2) office (1) okosóra (2) okostelefon (25) okostelevízió (1) okostoelefon (1) okostv (1) oktatás (1) OnePlus (1) One UI (1) online (1) online oktatás (1) operációs rendszer (2) oppo (1) oprendszer (2) óra (1) Oroszország (1) os (1) p30 (2) P30 (2) P30 Pro (2) P40 (1) PC (1) piac (1) pixel (1) Pixel 4 (1) Pixel 4 XL (1) PlayStation 4 (1) Play Áruház (2) podcas (1) podcast (17) poliamid (1) pro (1) Project Gem (1) Q (1) Qualcomm (2) Rangeman (1) Razr (1) Remote Play (1) retro (2) Rivsoft (1) ROG (1) ROG Phone II (1) S-Pen (1) S20 (1) S20+ (1) S20 ultra (1) Samsung (10) samsung (2) sebezhetőség (1) slate (1) Snapdragon 855+ (2) Sony (2) spotify (1) stadia (1) Start menü (1) stations (1) steve (1) streaming (1) switch lite (1) szivárgás (1) szoftver (2) táblagép (2) tablet (3) teamgalaxy (1) telefonszám (1) tencent (1) tervező (1) Tesla (1) teszt (6) tesztpad (1) tik tok (1) tiltás (1) Tinder (1) titkosszolgálat (1) Tor (1) Toshiba (1) tracker (1) tralvemate x3 (1) travelmate (2) trendek (1) Triton 900 (1) trump (4) TV (1) ultrabook (1) USA (2) usa (3) védelem (1) view (1) vírus (1) visszahívás (1) vivo (1) Watch Magic (1) Wear OS (1) web (1) Windows (2) Windows 10 (1) wwdc (1) Xbox (1) Xbox One (1) Xiaomi (10) xiaomi (2) Xperia (1) Xperia 5 (1) zajszűrés (1) zöld (1) zoom (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása